Henk Rekelhof - Bar Goochelaar
Beste Komische Presentatie 2007

Henk de Bar Goochelaar

De goedlachse publieks­vermaker werd direct beloond met de titel 'Beste Komische Act'. In de categorie Parlour Magie, oftewel Salon Magie, behaalde hij een derde plaats.

DOOR WENDY V/D BERG
AMSTELVEEN -Als doorgewinterde
Amsterdamse kroeg­baas wist hij met zijn goochel­trucs de lach er altijd goed in te krijgen. Een biertje drinken

 in zijn café 'Whisky a go-go' in de Utrechtsestraat, vlakbij het Rembrandtplein, betekende immer een gezelli­ge avond en uit het hele land kwamen ze dan ook graag een borrel halen bij deze barman annex entertainer. Goochelen was van jongs af aan zijn pas­sie, zijn kroeg zijn leven. Gek genoeg deed de nu in Amstel­veen woonachtige 65-jarige Henk Rekelhof, inmiddels ex-kroegbaas, afgelopen Hemel­vaartsdag voor het eerst mee aan een goochelwedstrijd van de Nederlandse Magische Unie. De goedlachse publieks­vermaker werd direct beloond met de titel 'Beste Komische Act'. In de categorie Parlour Magie, oftewel Salon Magie, behaalde hij een derde plaats. Alweer vijf jaar woont de gebo­ren en getogen Amsterdammer in het relatief rustige en groene Amstelveen. In­middels is 'ie wel een beetje ge­wend aan een le­ven als voorma­lig café-eigenaar. „Maar het was absoluut een enorme over­gang” vertelt hij bewogen. „Ze­ven dagen in de week was ik in het café, van acht uur 's avonds tot vier uur in de ochtend. Met mijn vrouw en dochter woonde ik boven de zaak. Wat ik daar alle­maal heb gezien en meegemaakt is met geen pen te beschrijven. Iedereen kwam er en alles kon. Zo lag bijvoorbeeld ook de taxi­centrale bijvoorbeeld tegenover ons café. Die hele taxioorlog; daar heb ik met mijn neus bo­venop gezeten."

Na drieëndertig jaar barman te zijn geweest, waarvan de laatste acht jaar als eigenaar, gingen de deuren, vijf jaar geleden defini­tief dicht. „Ik was dan wel eigenaar, maar het pand was niet mijn eigendom," vertelt Henk Rekelhof vanachter zijn kopje koffie „Ik kreeg te maken met gigantische huurverhogingen, terwijl de zaken terugliepen. Op mijn zestigste nog een hoge hypotheek afsluiten bleek ook geen optie en uiteindelijk heb ik me laten uitkopen."
Tot zijn grote ergernis stond zijn Whisky a go-go vervolgens drie jaar leeg, voordat het huidige restaurantbedrijf zich er ves­tigde. Het ging me echt aan mijn hart, mijn zaak zo lang leeg te zien staan," laat hij weten. veel komt hij met meer in de stad. „Je drinkt toch wat en een taxi naar huis kost snel dertig euro."
Graag zou hij, nu hij meer tijd heeft, zijn goochelacts vaker aan een select gezelschap willen vertonen. Deelname aan de wedstrijd was daarom een welkome uitdaging. Naast zijn verbazingwekkende kunstjes met speelkaarten, Henk Rekelhof is erg kundig in het zogenoemde close-uppen (je zit er met je neus bovenop, maar begrijpen doe je het niet, red.), oogst de goochelaar altijd veel succes met zijn 'bar nummer', Dit nummer ontstond logischerwijs tijdens zijn tijd achter de toog. Speciale kaarten met afbeeldingen van alcoholische dranken, alsmede van glaasjes fris, spelen in deze act een belangrijke rol.
Op de echte bar staan glaasjes bier, whisky, vieux, champagne en fris. Iemand uit het publiek wordt gevraagd mee te doen en

Henk Rekelhof weet het vervolgens op zeer komische wijze zo te spelen dat hij elke keer de al- cohol achterover mag slaan, ter- wijl de man uit het publiek het met Fanta moet doen. Met deze in totaal tien minuten durende
act, waarin Henk Rekelhof schijnbaar steeds meer beschonken raakt, heeft hij altijd weer de lachers op zijn hand. Nog steeds kan hij op zoek gaan naar nieuwe trucjes, de uitdaging blijft.
Zijn verzameling goocheltrucs, uitgestald achter glas en opgeborgen in glanzende koffertjes, is enorm. „Ik zou absoluut 24 uur achter elkaar kunnen goochelen zonder in herhaling te vallen" merkt hij op. Zijn magische kunsten, ooit nog ingehuurd door Theo van Gogh voor het verjaardags-feestje van diens zoon, zo vertelt hij nog even vol trots, zijn telefonisch te reserve ren via het nummer 020- 6230621 of 06-27281702. Het mailadres is henk@magicbar.nl